måndag 22 april 2019

Käka upp bolånet

Hur käkar jag upp ett bolån?
Den största tillgången jag har är kunskap. Förvärv av ny kunskap är min viktigaste investering.

Mitt främsta ekonomiska mål. 
Fri från bolån 2023

Bankerna vill ha oss som bolånekunder så länge som möjligt och därför är det inte ovanligt att man får ett lån med betalningstid som sträcker sig bortom pensionsålder. Det är så lång tid att folk inte längre ser det som en skuld utan bara ett tillfälligt lån.

Varför fri från bolån
Ingen lust att vara ägd av en bank. Skuldfri skulle kunna lägga mer tid på projekt som jag tycker är meningsfulla. Dessutom möjligheten att bo var jag vill och välja arbetstider 6-9 månader om året. Problemet med att försöka bli skuldfri är att jag har mindre pengar att spendera eller investera.

Hur det uppnås
För att komma åt mitt gigantiska bolån amorterar jag just nu 4 % per år och fondsparar årligen motsvarande 2 % av lånet. Matematiken säger att det tar mig 12 år att lösa lånet, vilket är ganska bra för en så pass stor skuld. Men det är 2023 som gäller och nuvarande strategi kommer lösa 1/3. Behöver en seriös plan för resterande 2/3. Som första ansträngning ska jag försöka inhämta specialistkunskaper. Har inte tid att skriva in mig på universitetet (har f.ö redan studentleg :D ), så det blir YouTube, div forum och online-kurser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar