Tankar om investeringar

Aktier
Inget bolag möter alla kriterier, så man får kompromissa lite. Mina analyser innehåller inga sofistikerade djupdykningar i kassaflöden, dolda värden eller P/E-tal. Försöker hålla det på en nivå som jag förstår och försöker mest fokusera på tillväxt av intäkter och vinst, ledningens engagemang och företagets ställning på marknaden.

Marknad
Köper helst svenskt. Tar bort valutarisken och man slipper ligga ute med källskatt.

Antal innehav
Diversifierar mot otur (okunskap eller nonchalans) för att minska risken, men har som målsättning en koncentrerad portfölj med 5-8 innehav.

Tillväxt
Omsättning, vinst, utdelning, anställda, marknadsandelar etc.

Moats
Konkurrenterna helst långt bakom på marknad med höga inträdesbarriärer

Företagsledning
Vill ha en stark och tydlig ledning. Ser gärna att grundarna är betydelsefulla ägare. Om inte ska åtminstone VD:n ska äga en betydande del aktier. För små bolag särskilt viktigt att ledningen inte har konkurser bakom sig. Stora bonusar motiverar sällan ledningen att göra ett bra jobb, därför värderar jag incitamentsprogram innan ett köp.

Insiders
Viktigt för mig och ser helst inga insiderförsäljningar i närtid.

Belåning
Aldrig för att köpa aktier.

Impopulärt
Köper det som ingen annan vill ha. Just nu.

Pris
Rabatt i investmentbolag, låga P/E för sektorn, sällsynt verkar det som men ett pris/bookvalue < 1. Höga P/E eller premium behöver inte vara dyrt för bolag som alltid levererar.


Fonder

Utmärkt sparform. Sparar själv i några fonder. Visst blir courtage allt billigare, men tycker ändå fondsparande är bäst om man vill stoppa undan några hundralappar ibland.
Köper man regelbundet index utan att försöka tajma marknaden gör man troligen bättre resultat än 98% av alla aktiva aktieköpare under en 10 årsperiod.
Morningstar har en utmärkt kalkylator som visar hur avgifter äter upp din avkastning.
Den hittas här.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar