söndag 25 augusti 2019

Hur portföljen byggdes

2014 - Starten

Efter lägenhetsköpet 2012 har jag ett överskott varje månad som måste användas. Innan jag kom på vad jag skulle använda pengarna till amorterade jag 200000 kr på mina lån. 

Inledde med 10000 kr och ett kort besök i förhoppningsbolaget Micropos som verkade ha en enastående produkt på en oändlig marknad. Sålde med 30 % vinst efter ett par veckor när jag förstod att de inte skulle ha en chans inom rimlig tid. Köpte i januari ett fastighetsbolag som nu är ett kärninnehav och viktar 25 % av nuvarande portföljvärde.  Fick för mig att investera i Itau och Petrobras.
Köpte Alfa Laval och Novo Nordisk. Sålde Alfa Laval ett halvår senare för 170 kr. Aktien handlas idag för 168 kr.

Köpte Betsson, VBG,Verizon och Walmart. Dollarkursen var under 7 kr.
Insiders sålde hejvilt i Betsson och då hade jag ingen lust att vara med heller och sålde under hösten.
Började köpa fonder som Skagen KonTiki och Avanza Zero och gjorde mitt största köp i en hedgefond som ju skulle rädda mig eftersom börsen säkert skulle gå ner snart. Det blev även köp i Coloplast och QBNK.

Överträffade index med 4 %.

Sammanfattningsvis ägde jag flera aktier och handlade ofta kortsiktigt och i spekulation. Beslutet att investera i en fastighetsaktie med rabatt var bra. Riktigt bra. 

2015

Efter skriverier tappade jag förtroendet för QBNK och sålde med förlust. Inte tittat på aktien eller hört något om bolaget sen dess. Köpte och sålde VBG. Sålde rysslandsfonder med förlust.
Gjorde entré i Traction som kändes dyr, men hade viss substansrabatt. Köpte ABB för 159 och 171 kr. ABB handlas idag till 177 kr. Blir intressant att se hur VD-byte och försäljning av Power Grids påverkar kursen. Aktien utgör idag 6 % av portföljen.

Spöade index med 11 %.

2016 - året jag börjar förstå saker och ting

Trött på kursutvecklingen i mina sydamerikanska aktier och sålde med förlust. Sålde Coloplast med en liten vinst. Tyckte aktien rörde sig lite trögt. Aktien står idag i ca 800 Dkr och värderas ganska många gånger årets vinst.
Köpte mer regelbundet fonder och valde de som historiskt varit bäst - Didner&Gerge och Skagen KonTiki.

I april fattar jag mitt andra bra beslut sedan starten 2014 och tar in ett bolag som nu väger ca 25 % och idag är upp 170 % aktat några tilläggsköp. Fortsätter köpa i Novo nordisk. Traction blir plötsligt populärt och jag tycker kursen ökat väl kraftigt och säljer för ca 155 kr med en ganska fin vinst. Aktien handlas idag för 191 kr och kursen har ökat avsevärt mer än resultatet, vilket jag tycker kan indikera en övervärdering.

Köper i slutet av året Kinnevik för att öka i svenska aktier och sedan GM som är undervärderat enligt David Einhorn. Oavsett vad han tyckte så var P/E lågt för sektorn och utdelningen helt ok.

Mina största innehav backade kraftigt och jag fick storspö av index det året. Jag - 2 % och index + 12 % (?). Så kan det vara och så kommer det bli igen. Bara vänja sig.


2017

Köper fortsatt fonder regelbundet, men köp och försäljningar av aktier har minskat avsevärt.  Courtage gynnar bankerna och små ogenomtänkta köp (som jag bevisligen sysslat med i tre år) bidrar inte väl till portföljen. Tar in tre nya bolag under året - Inditex och två investmentbolag.

Det blir svårare att räkna på årsavkastning eftersom jag handlar i två olika banker, men det ser ut som jag lämnar index en god bit bakom mig.



2018

I början av året tar jag in ett av Öresunds innehav och köper även Ambu som jag ägt tidigare. Ökar i Inditex. Kursutvecklingen i Ambu är galen och jag säljer allt när styrelseordföranden säljer en större post. Kort därefter störtdyker Ambu. Köper in mig igen senare under året.

Fastigheter går som tåget och ytterligare ett fastighetsbolag togs in till portföljen. Avkastningen på fastigheter ter sig ohållbart hög, vilket bara kan betyda en sak. Jo, en sak, eftersom jag inte köpt ett nytt Apple eller H&M. När dessa aktier omvärderas av marknaden återstår att se. Behåller min exponering mot fastigheter oförändrat.

Sålde alla fondandelar i Kon-Tiki och Didner&Gerges aktiefond. Grafen nedan visar vad jag haft för mig i Didner&Gerge.

Novo Nordisk fick lämna i slutet av året eftersom de kan ha några tuffa år framför sig där jag tror att prispress, konkurrens och avsaknad av nya intressanta produkter kommer hämma kursutvecklingen.

Jag gick plus rätt skapligt, ca 8 %, och index minus.


2019 - 

Kinnevik fick lämna i början av året pga dålig kursutveckling och oförmåga att göra det som t.ex Latour gjort så bra sen starten 1985, nämligen att gå in som aktiv ägare och år efter år öka värdet på innehaven. Mycket ointresserad av Zalandos utbud och har svårt att begripa poängen med att handla kläder på nätet. Detta bidrog till försäljningen.

Två köp i början av året. Strategin nu mer renodlad till köp stort (eller i varje fall större) och sitt still. Behöver jobba mer med följande:

1. Fördelning av branscher. Underviktad mot hälsovård och dagligvaror alternativt överviktad mot fastigheter som gått väldigt starkt i flera år nu.

2. Trading. Vinst är inte vinst förrän pengarna ligger i fickan. Eftersom jag inte vill jaga utdelningar från dag 1 och ändå ha kassaflöde behöver jag snart överväga att sälja lite i vinnaraktierna.

3. Fullinvesterad eller 10-20 % cash i portföljen?
    Har räknat ut hur mycket jag bör investera årligen och ligger efter med köpen. Har en del kassa. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar